Geef aan cultuur!

Leve het Geven: voor donateurs


Geven aan kunst en cultuur is al eeuwenlang aan de orde!  De maker biedt waarde in de vorm van kunst of een geslaagd project. De donateur – of met een deftig woord de mecenas – ondersteunt de kunstenaar of maker door middel van een gift bij het realiseren van een creatief project. En hoewel je misschien al snel aan een schatrijke donateur denkt, zijn donateurs er in alle soorten en maten, en van een kleine gift tot een grote. Doneren kan vaak al vanaf een lager bedrag en de impact daarvan is groot!

Doneren kan op verschillende manieren: eenmalig, structureel of op projectbasis. Welke manier past bij jou?

Doe hier de Quickscan!

 

De quickscan duurt 1 minuut en is volledig anoniem!

We zetten wat voorbeelden voor jou op een rijtje. Door middel van de iconen onder aan de mogelijkheden, kun je zien op wat voor manier jij makers, instellingen of andere initiatieven in de creatieve sector kunt ondersteunen. Leve het Geven!

Projectmatig doneren - Je kiest zelf het project of de kunstenaar

waar jij aan wilt doneren

Geven via crowdfunding

Op voordekunst.nl vind je verschillende creatieve projecten van makers en instellingen waar je als donateur aan kunt bijdragen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan creatieve projecten op voordekunst.

Katja Grässli maakt samen met Pawel Moléda en Sharon Wesseling een dansvoorstelling. In deze crossover van gebarentaal en dans doen zij onderzoek naar wat mensen verbindt. Filmmaker Jef Monté volgt dit proces en maakt de documentaire “Begrijp Me”. Dankzij 161 donateurs en een matchfundingbijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt het project nu werkelijkheid. Ze haalde in totaal bijna 7500 euro op met de crowdfundingcampagne.

De korte film Leef Tijd over eenzaamheid onder jongeren werd mogelijk dankzij een crowdfundingcampagne op Cinecrowd. Eva (21) komt vast te zitten in de lockdown. Maar hoe beïnvloedt dit haar identiteitsontwikkeling? Dankzij 64 supporters en een matchfundingbijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds haalde de filmmaker Manon 6.000 euro op via crowdfundingplatform Cinecrowd.

Eenmalig doneren

Structureel doneren

geven via een fonds

Je kunt kunst en cultuur ook steunen door te geven aan een fonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland door middel van financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Je kunt op verschillende manieren het Prins Bernhard Cultuurfonds steunen, zowel eenmalig als structureel. 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt kleine én grote projecten. In sommige gevallen steunen we ook personen, bijvoorbeeld met beurzen voor toptalenten. Ze maken geen onderscheid tussen amateurs en professionals. 

Structureel doneren - Je kiest zelf het project of de kunstenaar

waar jij aan wilt doneren

Structureel geven aan makers

Je kunt makers ook op structurele wijze steunen bij hun werk. Op de website Petje.af kun je als donateur makers structureel ondersteunen met een maandelijkse bijdrage. Daarmee heeft de creatieveling terugkerende inkomsten, en ontvang jij als donateur exclusieve content. 

Dide Vonk, theatermaker en podcastmaker, interviewt iedere week jonge makers over ondernemen in kunst- en cultuur. Met een maandelijkse bijdrage steun je Dide en ontvang jij in ruil exclusieve content zoals video’s waarin de makers elkaar vragen stellen, én de mogelijkheid om jouw vragen te stellen aan de gasten die nog langs gaan komen.

Inspiratie

Andere mogelijkheden om kunst en cultuur te steunen

Naast eenmalig, structureel of projectmatig steunen zijn er nog veel meer initiatieven en regelingen die geven aan kunst en cultuur leuk én makkelijk maken. Zo kun je jouw favoriete museum, theater of bioscoop steunen via een vriendenlidmaatschap of je aansluiten bij een Geefkring. Dit en andere mogelijkheden zetten we hier voor je uiteen.

Vriend worden

Veel musea, theaters en andere culturele instellingen bieden de mogelijkheid om lid te worden van een speciale vriendenclub of -stichting. Hierbij ondersteun je de instelling bij hun activiteiten en vaak krijg je er leuke extra’s voor terug. Vind alles over Culturele ANBI’s hier >

Geefkringen

Samen met anderen een bijdrage leveren aan cultuur kan ook, door je aan te sluiten bij een Geefkring. Samen met een groep vrienden of gevormd rond een bepaald thema. Er zijn verschillende Geefkringen waar je je bij aan kunt sluiten.

Gevenisleven.nl

Het platform Geven is Leven wil mensen inspireren om te geven, en dat geven zo makkelijk mogelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld Gratis Geven, geven door geld uit te geven. Door te winkelen bij de bij Geven is Leven aangesloten winkels gaat telkens een klein deel van je aankoop naar een goed doel.

Nalatenschappen

Er zijn verschillende manieren om in het nalatenschap goede doelen, zoals culturele instellingen, op te nemen. Bij erfstelling in het testament zal een culturele instelling een bepaald deel of percentage van het nalatenschap ontvangen. Bij legaat wordt een precies bedrag in geld of een bepaald goed nagelaten. Op Toegift.nl en Nalaten aan Cultuur vind je meer informatie over deze bijzondere geefmogelijkheid.

Informele gift

Groot fan van een kunstenaar of artiest? Je kunt diegene steunen door het doen van een informele gift. Heb je behoefte aan advies hierover? Neem dan contact op met Marjolein Marzacu via info@levehetgeven.nl

Niet-financiele gift

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om te ‘geven’ aan cultuur of je in te zetten voor je favoriete maker of organisatie. Bijvoorbeeld door:

  • Je aan te melden als vrijwilliger bij je favoriete culturele evenement
  • Je netwerk beschikbaar te stellen aan de maker of instelling
  • Jouw kennis of expertise te delen
  • Materialen of locatie beschikbaar te stellen
Belastingaftrek

Sommige giften aan cultuur zijn (extra) aftrekbaar bij de belasting. Dit is alleen het geval als de culturele instelling volgens de Belastingdienst een algemeen nut beogende instelling (ANBI) is. Lees hier hoe dit werkt.

heb jij een andere gouden tip of initiatief?

Laat het ons weten! Dat kan door te mailen naar info@levehetgeven.nl.