Veel Nederlandse artiesten hebben een moeilijke periode achter de rug. Zij hebben gedurende anderhalf jaar niet tot weinig kunnen optreden, en zijn hierdoor veel inkomsten misgelopen. Om deze artiesten een steuntje in de rug te bieden lanceerde Into the Great Wide Open de “Basisbeurs”. Gedurende een half jaar worden zeven artiesten gesteund met €5400,-. Het geld voor de Basisbeurs werd opgehaald via donaties van publiek en kaartkopers. Zo konden kaartkopers van Into the Great Wide Open ervoor kiezen om het bedrag (of een deel van het bedrag) van de aankoop van het kaartje te doneren – een fantastische manier van geven!  

De artiesten zijn geselecteerd door het team van Into The Great Wide Open, bestaande uit programmeurs, producenten, marketeers en de dagelijkse leiding van het festival. De artiesten zijn niet verplicht om tegenprestaties te voldoen, maar zullen het publiek wel op de hoogte houden van alle liedjes, schrijfsels, schetsen, dagboeken, albums en ander moois. Hopelijk kunnen de artiesten op deze manier toch een (nieuwe) crowd aan hun act verbinden!