MeeMakers

Maak het Mee!

MeeMakers is een gloednieuwe geefkring. Een bijzonder experiment: kunstliefhebbers geven kunstenaars complete creatieve vrijheid door middel van giften, en de kunstenaars bieden hun geliefde donateurs tegenprestaties en een exclusief kijkje in de keuken. Een nieuwe manier van geven aan cultuur, waarbij de deelnemende makers en liefhebbers elkaar én nieuwe makers verder helpen: want bij succes breidt de groep kunstenaars uit!

Dit maak jij mee

Voor minimaal 15 euro per maand draag jij bij aan kunst van vijf makers en alles wat daaraan vooraf gaat: het maakproces zélf.

Voor wie? 

Ben jij die liefhebber van kunst en cultuur, en wil jij je graag in het creatieve proces onderdompelen en kunstenaars hiermee ondersteunen?

Ga dan mee op ontdekkingsreis en wordt MeeMaker!

Als MeeMaker heb je altijd een goed verhaal!
Maak het Mee!
Word MeeMaker!
Tegenprestaties

Als MeeMaker nemen wij je mee achter de schermen, naar allerlei plekken die je wellicht nog niet kent. Elke maand heb je zo exclusief toegang tot een schatkist aan tegenprestaties: Van een privé atelierbezoek of een energieke jamsessie tot unieke prints en persoonlijke kijk- en luisterlessen.

Wie zijn de Makers?

April 2022 - Maker Jorick

MeeMakers

  • Tuinbezoek bij See Lab met zintuigelijke proeverij.
  • MeeMakers – de podcast: Dé podcast over het Maakproces. Aflevering #1

MeeMakers Deluxe

Met mij mee op expeditie

BedrijfsMeeMakers

Webinar: Wat kunnen we leren van het leven op mars?

Mei 2022 - Maker Colinda

MeeMakers

  • Een vertelling bestaande uit een verhaal waarin de onderdelen van dat verhaal in verschillende disciplines verteld worden.
  • MeeMakers – de podcast: Dé podcast over het Maakproces. Aflevering #2

MeeMakers Deluxe

Mee-denk-momenten. Mijn brein staat op dat moment ten dienste van jou. Of het nu gaat over een nieuw kapsel, het schrijven van een grafrede of de volgende stap in je carrière, ik denk mee.

BedrijfsMeeMakers

Een workshop creatief denken of creatief schrijven (Van idee tot verhaal).

Juni 2022 - Maker Anook

MeeMakers

  • Een open atelier weekend met een kleine lezing. In de aanloop er naartoe neem ik mensen mee in een werk dat ik die dag toelicht en/of waarvan ik een oplage heb gemaakt.
  • MeeMakers – de podcast: Dé podcast over het Maakproces. Aflevering #3

MeeMakers Deluxe

Een atelier diner, voor 8 gasten.

BedrijfsMeeMakers

Een lezing op maat in een bedrijf, en interactieve workshop over storytelling of de kunst van het kijken.

Het maakproces is een ultiem belangrijk en verrassend onderdeel van het kunstenaar zijn. Wat Sascha en Anna in de maanden juni en juli, en alle makers in de maanden daarna, gaan tegenkomen, zal jou net zo verrassen als henzelf. Ideeën voor tegenprestaties genoeg, maar die nu al vastleggen laat geen ruimte voor het spannende onbekende. Dit is een uitnodiging: spring in het diepe, maak het mee en laat jezelf verrassen!

Stichting SBI is MeeMaker van het eerste uur: 

“Wij zijn enthousiast over Meemakers omdat de geefkring aansluit bij waar wij voor staan. De makers werken onderling samen aan een duurzame oplossing voor cultuur en bieden bij succes dezelfde kans aan andere makers. Doordat zij zich focussen op het delen van het maakproces ontstaat er bij de ontvangers (MeeMakers) meer ruimte voor inspiratie en bezinning.

Stichting SBI staat voor Samenwerking, Bezinning en Inspiratie. Vanuit de drie werkwoorden samenwerken, bezinnen en inspireren geeft Stichting SBI samen met partners invulling aan haar missie. De Stichting heeft ten doel het bijdragen aan duurzame arbeidsverhoudingen en duurzaam (maatschappelijk verantwoord) ondernemen.”


Lisan Beune van MakersPlatform:

“Ik steun MeeMakers! Het kunstenaarsleven is een een groot mysterie… Een creatief talent sluit zich op in een klein zolderkamertje en werkt volledig afgezonderd van de wereld aan een geniaal project. En wij zien alleen het eindresultaat… zonde toch?! MeeMakers gooit de deuren van deze zolderkamertjes open en nodigt je uit! Dat vind ik zo gaaf aan dit experiment, want het werkt twee kanten op. Jij ontdekt elke maand een nieuw mysterie, en de makers krijgen de vrijheid om nieuw werk te maken.”

Aangezien we een gloednieuw initiatief zijn, hebben we nog geen veelgestelde vragen kunnen verzamelen. Daarom hebben we er zelf al een aantal bedacht, met de antwoorden erbij!

Mocht je vraag er toch niet tussen zitten, stel hem dan gerust aan lisanne@voordekunst.nl, op deze manier help je ons mee het initiatief nóg toegankelijker te maken.

Zelfgestelde vragen:

Kan ik als MeeMaker de Makers ook direct helpen bij het maken van kunst?

Nee, in principe niet, want met jouw donatie zorg je er vooral voor dat kunstenaars zich nog beter kunnen concentreren op het Maken zelf. Door tegenprestaties krijg je wel de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het maakproces. Wel kan het voorkomen dat een (of meerdere) van de makers een project start waarbij ze wél graag samen met de MeeMakers maken: een co-creatie project!

Waar komt het geld van mijn donatie precies terecht?

Je donatie komt in eerste instantie terecht bij de verwerker, Stichting voordekunst via Mollie B.V. Hier staat je bijdrage veilig. Per maand worden de donaties, tot een vast afgesproken plafond per Maker, uitgekeerd aan de 5 deelnemende Makers. Je donatie wordt uitsluitend gebruikt voor de maandelijkse bijdrage van de 5 Makers. Technische en ondersteunende kosten worden opgevangen binnen het programma Leve het Geven.

Wat gebeurt er met mijn donatie?

De Makers krijgen volledige vrijheid om het geld te besteden aan het maakproces van hun kunst, op de manier die voor hen passend is. Zo ontstaat er ruimte voor ze om te concentreren op het maakproces. En om de MeeMakers unieke tegenprestaties te bieden!

Wat gebeurt er als jullie héél veel donaties krijgen?

We hebben met alle Makers een vast plafond afgesproken voor de maandelijkse bijdrage. Zodra dit plafond bereikt is voor alle (5) Makers, en er genoeg is voor een volgende (6e) Maker, gaan we opzoek naar een nieuwe Maker. Dus; hoe meer donaties, hoe meer Makers!

Kan ik maandelijks opzeggen?

Ja, maar de minimale periode om MeeMaker te worden is één jaar.

Kan ik andere mensen aandragen om MeeMaker te worden?

We stellen het ten zeerste op prijs als je mensen aandraagt om ook MeeMaker te worden. Sterker nog, we moedigen je aan om één van onze ambassadeurs te worden. 

Hoe word ik één van de Makers?

Zodra we voldoende donaties ontvangen om de huidige Makers te ondersteunen, gaan we opzoek naar een nieuwe Maker. Dit doen we in de vorm van een Open Call. Ben je kunstenaar en word je enthousiast van ons initiatief? Hou onze website dan goed in de gaten.

Hebben jullie een ANBI-status?

MeeMakers is een gloednieuwe pilot onder de vleugel van Leve het Geven en voordekunst. Op dit moment hebben we nog geen ANBI-status, maar we zijn in de toekomst wel van plan om deze aan te vragen. 

Wat is er zo vernieuwend aan MeeMakers?

Met MeeMakers willen wij in één klap een sterk initiatief neerzetten, dat voor iedereen werkt. Jij meer kunst, inspiratie én een goed verhaal, de kunstenaar meer ruimte, minder stress én meer kunnen maken, de cultuursector in het algemeen meer bestendiging, verduurzaming, aanmoediging en plezier. Als MeeMaker onderhoudt je niet alleen kunstenaars maar ben je medeverantwoordelijk voor verandering en vernieuwing in hoe kunst gemaakt en ervaren wordt. Kunst steunen gaat tot nu toe vaak via een fonds of via een eenmalige crowdfunding campagne. Als MeeMaker draag je langdurig bij aan het maakproces, en sta je direct in contact met de Makers die je steunt. Je maakt je de groei en ontwikkeling mee en weet precies aan welke kunst jouw gift besteed wordt.