Makers en donateurs ontmoeten elkaar in de videoserie Leve het Geven!

De komende weken reizen de vloggers van My Daily Shot of Culture heel Nederland door om bijzondere makers, instellingen en donateurs te ontmoeten die samen een creatief project mogelijk hebben gemaakt. Op deze manier willen we jou laten zien wat voor moois gemaakt is en jou te inspireren ook mee te doen!

We reizen van Zeeuws Vlaanderen tot aan Groningen, van Limburg tot Noord-Holland. Veel kijkplezier en leve het Geven!

Roeland van der Kley - De Drieling van Terhole

Zeeland

Het is de dorpsomroeper die de verhalen uit de streek kent en ze zo aan ieder luisterend oor door kan geven. Beeldend kunstenaar Roeland van der Kleur zet de streek- en spookverhalen van de dorpsomroeper om in een boekje mét tekeningen. ”Je hoort ze wat later op de avond in de kroeg als de sprekers al wat op dreef zijn geraakt door het bier. Er gebeuren soms dingen die moeilijk of niet verklaarbaar zijn en als je daar over begint komt het vanzelf los. Ik pikte er een mooi verhaal uit wat op dat moment speelde” vertelt Roeland. Dat is de Drieling van Terhole geworden. Dankzij particuliere donaties via crowdfunding en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds werd het boek van Roeland werkelijkheid.

''Roeland is een kunstenaar die ik bewonder om zijn talent en prachtige schilderijen. Ik steun hem graag met zijn nieuwe project!''

- Een donateur op de campagnepagina De Drieling van Terhole' van Roeland van der Kley

Ook doneren aan creatieve projecten?

Ontdek nog meer makers en hun projecten

Nationaal Militair Museum - De F100 in ere hersteld

Utrecht

Op de plek waar in 1913 de eerste Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht neerstreek, staat nu het Nationaal Militair Museum (NMM). Hier wordt je ondergedompeld in de wereld van de krijgsmacht. Het NMM is ook in het bezit van de laatste F-100 ‘Super Sabre’; een Amerikaanse jachtbommenwerper die onlosmakelijk verbonden is met de Vliegbasis Soesterberg. Maar het was wel aan restauratie toe. Met behulp van de crowd haalde zij meer dan 50.000 euro op dankzij meer dan 930 donateurs, om het vliegtuig in ere te herstellen! In de video gaat vlogger Jip langs bij het Nationaal Militair Museum en spreekt met de conservator van het museum, een donateur en de projectleider van de crowdfundingcampagne, Carla.

''De f-100 super sabre is een kunstobject! aan deze kist heb ik geweldige herinneringen uit mijn jeugd''

- Een donateur op de campagnepagina 'Help de F-100 in ere te herstellen' van Nationaal Militair Museum

Uitgeverij Wilde Haren - Prentenboek 'Liever Niet'

Zuid-Holland
Manoe gaat naar de verjaardag van Oma. Op het verjaardagsfeest zijn bekende en onbekende bezoekers. De feestgangers willen allemaal wel een kus en een knuffel van Manoe. Af en toe denkt Manoe ‘liever niet’!

Dit is het verhaal van het prentenboek ‘Liever Niet’. In Toneelgarage Rotterdam neemt vlogger Lieke je mee naar de boekpresentatie waar ze schrijver Zarissa en illustrator Simon vraagt naar het boek dat kinderen verhalenderwijs leert om zelf hun grens aan te geven. Ook Uitgeverij Wilde Haren en donateurs zijn natuurlijk aanwezig op de boekpresentatie en we vragen hen waarom het boek er moest komen en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een prentenboek. In totaal werd er dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en meer dan 220 donateurs 10.000 euro opgehaald.

''grenzen aangeven is belangrijk voor kinderen en volwassenen en de missie van wilde haren spreekt me helemaal aan!''

- Een donateur op de campagnepagina 'Prentenboek Liever Niet' van Uitgeverij Wilde Haren

Fleur Nonnekes - Film 'Kon Minder'

Groningen

Portretten vastgelegd als schilderijtjes laten het verloop van een doodgewone vrijdag zien, opgedeeld in drie aktes: de ochtend, middag en avond. Het hoofdpersonage is het Groningse landschap en cultureel erfgoed.

Dat is de hybride film Kon Minder, het afstudeerwerk van Veendammer Fleur Nonnekes. Ze studeert film (AVM) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ‘Kon Minder’ is een documentaire met fictie elementen over de schoonheid van het alledaagse Groningse leven van Groningers in Groningen. Volgens onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau voelen Groningers zich het minst gewaardeerde volk van Nederland. En daar wil Fleur verandering in brengen. Ze startte een crowdfundingcampagne op voordekunst en haalde daarmee meer dan 7.000 euro op, dankzij 143 donateurs en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen.

”Ik vind dat Groningen en Groningers het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Daarom wil ik het kleine en wonderschone van Groningen laten zien. In deze film zit geen drama. Dat is namelijk helemaal niet Gronings. Alles gaat zoals het gaat en dat alles is prachtig, rustgevend en prima zoals het is. Zoals een echte Grunniger het zou zeggen: ‘kon minder.’” aldus Fleur.

Lieke van My Daily Shot of Culture scheurt samen met Fleur door Groningen, langs plekken waar de film is geschoten. Ook een donateur van de campagne komt aan het woord met wel een hele leuke verrassing.

''de liefde voor groningen spat er van af, gewoon zoals het is, zonder gebakken lucht. dat vind ik mooi en herkenbaar''

- Een donateur op de campagnepagina 'Kon Minder' van Fleur Nonnekes

Katja Grässli - Dansfilm 'Begrijp me'

Noord-Brabant

”Ik zie dans als een communicatiemiddel en ik was als choreograaf op zoek naar iets wat onafhankelijk is van muziek. iets dat ik alleen kon zeggen met de dans alleen.”

Het project ‘Begrijp me’ is een documentaire én een dansproject. 
In de documentaire ‘Begrijp Me’ volgt filmmaker Jef Monté, als een vlieg op de muur, het bijzondere maakproces van de voorstelling ALL-EEN van choreografe Katja Grässli. Hoe kan je dansen zonder muziek te horen? Hoe ziet dans er uit als het in gebarentaal wordt geuit? Hoe beleef je als bezoeker de voorstelling als jouw vorm van communiceren niet meer vanzelfsprekend is? Choreograaf Katja Grässli onderzoekt samen met professionele dansers Pawel en Sharon  in een voorstelling hoe dans en gebarentaal met elkaar verweven kan worden.
 Pawel is doof geboren, Sharon is na tal van operaties (slecht)horend.
 ”Hoe kwetsbaar ben je als je niet jezelf op een manier mag uitdrukken dat bij jou hoort? Dus ik probeer juist met dit project doven en slechthorenden in hun kracht te zetten”. Dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant en meer dan 160 donateurs werd er bijna 7.500 euro opgehaald om de documentaire mogelijk te maken.

Jip van My Daily Shot of Culture gaat bij een repetitie langs van choreografe Katja en ontmoet daar ook Pawel (danser), Jef (documentairemaker) én donateur Annette. Jip mag zélfs een stukje meedansen!

''keep up the good work! mooi hoe je er helemaal voor gaat en met jouw passie en talent het verschil maakt.''

- Een donateur op de campagnepagina 'Begrijp Me' van Katja Grässli

Cas du Pree en zijn debuutalbum

Gelderland

Cas heeft tien jaar getwijfeld of hij de sprong zou wagen tot een eigen album. Na het schrijven van zijn eerste nummer en de positieve reacties daarop, is hij gaan crowdfunden voor het album. Het is een persoonlijk album waarvan hij het gros zelf heeft geschreven. ‘’Hopelijk herkennen mensen zichzelf in de moeilijke onderwerpen waar ze normaal gezien niet makkelijk over praten, omdat ze het gevoel hebben dat dat niet kan. Sommige onderwerpen zullen lastig zijn maar ik vind dat alles openlijk bespreekbaar moet zijn” vertelt Cas. Hij maakte zijn debuutalbum mogelijk dankzij donateurs én o.a. een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Bruno van My Daily Shot of Culture gaat bij hem langs in het Gelderse Brummen om met hem te praten over zijn debuutalbum en hoe het tot stand is gekomen. Daarnaast spreken we een donateur die bijdroeg aan het project. Kijken maar!

'ik steun cas omdat hij een topper is en dit jaar zo hard heeft gewerkt om zijn droom te verwezenlijken. ik bied hem graag een steuntje in de rug''

- Een donateur op de campagnepagina Cas du Pree

Geven aan kunst en cultuur is al eeuwenlang aan de orde!  De maker biedt waarde in de vorm van kunst of een geslaagd project. De donateur – of met een deftig woord de mecenas, ondersteunt de kunstenaar of maker bij het maken van een creatief project door middel van een gift! En hoewel je misschien aan een schatrijke donateur denkt, zijn donateurs er in alle soorten en maten, van een kleine gift tot grote. Doneren kan vaak al vanaf een lager bedrag en de impact daarvan is groot!

Weten welke manier van geven bij jou past? Doe de Quickscan!

Ontdek jouw manier van geven

Benieuwd welke creatieve projecten mede mogelijk zijn gemaakt door donateurs en een matchfundingbijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds? Bekijk de projecten gesteund door Leve het Geven.

Vanaf 2021 bundelen voordekunst en Prins Bernhard Cultuurfonds, in opdracht van Platform ACCT, de krachten en zetten zij het programma Leve het Geven door! Mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er de komende jaren ingezet op het zichtbaar maken van de mogelijkheden om te geven aan de creatieve sector, het versterken van de geefrelatie en de rol van de overheid om giften te stimuleren.